Dzień Lodów
Dzień Lodów przypada w dniu 20 lipca 2026 (pozostało 330 dni)20 lipca – Dzień Lodów. Święto słodkie jak lato

20 lipca to dzień, który rozgrzewa... zimnym smakiem. Dzień Lodów to święto jednej z najbardziej kochanych letnich przyjemności – kremowej, owocowej, czekoladowej albo... słonej! Czas zanurzyć się w krainie lodowych pyszności i poznać historię deseru, który uwielbia cały świat.
Skąd wzięły się lody?
Pierwsze lody jadano już w starożytnych Chinach – były to mieszaniny mleka, ryżu i śniegu. W Europie sztuka mrożenia deserów rozkwitła w epoce renesansu, a prawdziwą popularność zyskała w XVIII i XIX wieku. Dziś lody mają setki odmian i smaków, a ich produkcja to sztuka i nauka w jednym.
Rodzaje lodów
- Lody włoskie – miękkie i kremowe, podawane z maszyny
- Lody gałkowe – klasyczne, twardsze, o wielu smakach
- Sorbety – bezmleczne, owocowe, lekkie i orzeźwiające
- Lody rzemieślnicze – naturalne, ręcznie robione, często z lokalnych składników
- Lody wegańskie – na bazie mleka roślinnego, bez laktozy
Ciekawostki o lodach
- Włosi jedzą najwięcej lodów na świecie – średnio 12 litrów rocznie na osobę!
- Najdziwniejsze smaki lodów? Wasabi, bekon, ser pleśniowy, czarny czosnek...
- Lody mogą działać jak poprawiacz nastroju – zawierają cukier i tłuszcz, które stymulują endorfiny
- Najdroższy deser lodowy na świecie kosztuje... ponad 1000 dolarów!
Jak uczcić Dzień Lodów?
- Idź do ulubionej lodziarni i spróbuj nowego smaku
- Zrób domowe lody – bez maszynki też się da!
- Podziel się lodami z kimś bliskim – radość x2
- Wrzuć zdjęcie swojej lodowej kompozycji w social media
Dzień Lodów to nie tylko smak – to klimat wakacji, dzieciństwa i beztroski. Zjedz dziś gałkę (albo trzy!) bez wyrzutów sumienia – w końcu to oficjalnie... obowiązek! 😄